HomeLimburgse Regio BlogParkstad Munt

De Parkstad Munt als aanjager voor de regionale economie! In navolging van Brixton (Noord Londen)en Bristol, stelt 1Parkstad een eigen circulatiemunt voor als antwoord op de vele problemen en uitdagingen waar de regio voor staat. De Parkstad Munt als paraplu waaronder vele Burger-, MKB en businessinitiatieven tot bloei kunnen komen en een daadwerkelijke participatie maatschappij tot ontwikkeling kan worden gebracht.

Met een parallelle regiomunt kunnen vele initiatieven en activiteiten aan elkaar worden geknoopt zodat er een lokale circulatie van goederen en diensten ontstaat. De Parkstad Munt werkt dan als bind- en als smeermiddel. Lokaal eigen geld om trots op te zijn. Lokaal geld dat sneller circuleert dan de Euro die gewoon blijft bestaan.

De Parkstad Munt wordt zo ontworpen dat de gebruiker er voor zal kiezen om eerst zijn Parkstad Munt uit te geven zodat hij of zij zijn Euro’s blijft bewaren of kan sparen. We zouden alvast een weddenschap af kunnen sluiten welke Parkstad burgemeester de eerste zal zijn die zich, net als de burgemeester van Bristol, in lokaal geld laat betalen. Gemeentes hebben namelijk een geweldig belang bij een lokale munt want al met een munt die 33% sneller circuleert dan hun Euro kunnen zij een 25% bezuiniging opvangen. Dus met een circulatiemunt kunnen zij met minder geld meer doen. Zij creëren zo de ruimte om de door Den Haag over de schutting geworpen taken goed te kunnen uitvoeren, zonder ongewenst in budgetten te hoeven snijden.

Centraal komt te staan het Parkstad Coöperatie Fonds, een samenwerkingsverband tussen Burgers, Bedrijfsleven, Winkelstand en Gemeenten (Provincie?) dat onderdak geeft aan initiatieven met betrekking tot Zorg, Energie, Onderwijs, Vastgoed, Land en Innovatieve Bedrijven. Kortom een opzet waarin de regio de regie over zijn succes in eigen hand neemt door bovengronds zichtbaar te worden en zijn eigen ‘Wirtschaftwonder‘ te realiseren.

Share Button

Reacties zijn gesloten.