Bijdrage Burgerforum 26 november 2018
Laat ik beginnen met mijn waardering uit te spreken voor wat de provincie aanpakt en voor elkaar weet te krijgen. Wat ik hier ga voorstellen is dan ook geen kritiek of alternatief maar bedoeld als aanvulling en toevoeging aan de nu gehanteerde inzichten en visie.
De tijd dat er met projecten een wezenlijke draai aan het beleid kan worden gegeven is voorbij. Wat nodig is, is een ander wereldbeeld, een andere visie en een totaalkijk op een door ons gewenste toekomst. Ik wil daarom een pleidooi houden voor de rol van de provincie als systeemarchitect, als regisseur en regievoerder voor een sociale toekomstbestendige en duurzame Regionale Economie. En om deze rol in een klein team te laten uitwerken.
Een economie die duurzaam is omdat we daarin wat we in de regio zelf kunnen maken en doen dat ook verwerkelijken omdat de omstandigheden er zijn die dat mogelijk maken. Hiervoor zijn er juridische en monetaire structuren en initiatieven noodzakelijk die gezamenlijk door de belangrijkste ‘stakeholders’ worden bestuurd, beheerd en bemand en waar de klotsende miljarden van het globale geld geen vat op kunnen krijgen.
Een regio waar de burger de macht weer kan terugnemen en ook krijgt. Een regio dus waar de overname en uitkleedstrategieën van de techbedrijven een halt wordt toe geroepen doordat zij de goede voorbeelden van steden als Amsterdam, Barcelona en New York bestuderen en daar een eigen plan van actie uit halen ter bescherming van eigen regio.
Een regio die zich realiseert dat diegene die de technologie in een productieketen beheerst daar de grootste winst uit zal halen en de rest van de spelers reduceert tot rand verschijnselen die in een onontkoombare race naar de bodem elkaar af maken. Actueel nationaal voorbeeld daarin zijn de boeren. Slaven geworden van hun eigen succes. Waarbij de gemeenschap net als bij de banken het gelag betaalt in de vorm van stankoverlast, vervuiling, verdroging, een afstervende natuur en steeds minder gezond voedsel.
Een regio die de overheidsmiddelen niet uitgeeft maar in circulatie brengt. Dit omdat zij zich realiseert dat de negatieve gevolgen van de globalisering (denk daarbij ook aan de gele hesjes) alleen in te perken zijn als er een alternatief naast wordt gezet zodat de burger weer iets te kiezen heeft en de weg van het midden weer begaanbaar wordt. Mocht de regio besluiten dit te gaan doen dan kan zij ook gaan profiteren van het voordeel van geldscheppen. Dan kan zij net als destijds de VOC, de Hanze steden en de grote kloosters als Cluny voor grote welvaart en ontwikkeling zorgen.
Een regio die een nog diepere belangstelling krijgt voor haar eigen geschiedenis en zich realiseert dat haar locatie zo centraal in Europa haar heeft opgezadeld met diep liggende traumata waar dan het mijnverleden als slagroom op de taart nog bovenop kwam. Dat deze collectieve trauma’s die trans-generationeel doorwerken niet met wat poetsen aan de oppervlakte uitgewist kunnen worden. Dat er om de achterblijvende wijken, families weer bij deze tijd te brengen er een veel dieper doordachte aanpak noodzakelijk is. Een aanpak die gebaseerd is op daarvoor relevante systeemkennis en gebruik maakt van inzichten en technieken die al reeds bestaan.
Een regio die dan ook kan gaan nadenken hoe een regionaal systeem van gezondheidszorg Van, Voor en Door de burger en Van, Voor en Door de gezondheidswerkers, artsen en medische specialisten en Van, Voor en Door een lokaal bestuur wordt bestuurd (zonder marktwerking en ziekenhuis verdienmodellen) gebaseerd op vertrouwen, samenwerking , wederzijdse verantwoordelijkheid en transparantie.
Kortom een regio die een visie ontwikkelt en wil gaan hanteren die op basis van synergie en de kracht van samenwerken de moed laat zien om alle uitdagingen en problemen simultaan aan te pakken. Het vast houden aan de eis om alles simultaan aan te pakken vereist consequent Anders denken, kijken en handelen.
Einde
Mocht de lezer over het bovenstaande van gedachten willen wisselen of meer in detail doorzien dan graag contact opnemen met: Joseph van Keulen. Mob.: 06 55 818 707 – www.communicatiecontact.nl Kerkrade